Informatie


De sonneursgroep dankt haar naam aan het feit dat de sonneurs uit alle windstreken komen. Het gezelschap bestaat uit Nederlandse en Duitse blazers die regelmatig optreden in Nederland en Duitsland. Naast demonstraties op Game- en Country Fairs geeft zij acte de présence op evenementen die in relatie staan tot paarden en honden zoals slipjachten en concours hippique.

De Trompe de Chasse was een aantal jaren geleden een relatief onbekend instrument in Nederland. Vandaag de dag echter kan zij zich in een groeiende belangstelling verheugen. Ontstaan uit de eerste hoorns die Frankrijk als bakermat hadden, begeleidt zij sedert 300 jaar in bijna ongewijzigde vorm met haar klanken de jacht met de meute.

Het huis van Oranje is altijd verbonden geweest met de Franse jachthoorn. Koning-stadhouder Willem III gebruikte haar bij zijn vele jachten op de Veluwe. Tijdens het geboortefeest van prinses Louise Frederike van Oranje Nassau op 24 januari 1771 maakte de trompe deel uit van een ensemble waarmee contradansen werden uitgevoerd. Aan het begin van de vorige eeuw werd het instrument door Baron van Heeckeren op Sonsbeek te Arnhem weer in ere hersteld. Eén van de toentertijd gebruikte trompes is nog steeds in het bezit van het Koninklijk Huis.

In de Concertzaal vond de trompe ook haar plaats getuige de vele composities van Franse en Engelse componisten uit de periode van de barok. Niet alleen in de barok raakten componisten onder de bekoring van het instrument en haar repertoire. Joseph Haydn gebruikte Franse jachtsignalen in de symfonie 'La Chasse' en in het oratorium 'Die Jahreszeiten' en Gioacchino Rossini componeerde een muziekstuk voor vier trompes en orkest.

Het instrument is van koper, heeft een lengte van 4,52 m en staat in de toonsoort D. Door de luchtdruk te veranderen kan men een veelvoud van natuurtonen spelen. De rauwe opzwepende klank is kenmerkend voor deze jachthoorn maar men kan er eveneens zachte en meeslepende melodieën op vertolken.

Internationaal worden de sonneurs die de Trompe de Chasse blazen door de Fédération Internationale des Trompes de France vertegenwoordigd. Deze kent talrijke aangesloten individuele leden en groepen in vele landen. De stichting Trompes de France Pays-Bas heeft als doel het bespelen van het instrument in Nederland te bevorderen.